یادگیری زبان انگلیسی و 9 نکتهای که به شما کمک میکند بهتر یاد بگیرید
یادگیری زبان انگلیسی بسیار چالشبرانگیز است. به این معنا که برای هر کسی متفاوت است، درست مثل اثر انگشت. بارها در مقالاتِ مختلفِ در دستهبندیِ نکاتِ مفید به شما گفتهایم که یادگیری زبان انگلیسی هم میتواند سخت باشد، هم میتواند آسان باشد. یادگیری زبان انگلیسی یک روش و متود ثابت ندارد و برای هر کسی ممکن است هر روشی پاسخگو نباشد.
در این پست قرار است که برای شما 9 نکتهای که به شما کمک میکنند یادگیری زبان انگلیسی یک فرآیند سادهتر شود، را تشریح کنیم و در خصوص آنها صحبت کنیم. دقت داشته باشید که روشها و نکات بسیار زیادی هستند که به شما کمک میکنند فرآیند یادگیری زبان انگلیسی سادهتر شود، اما ما سعی کردهایم که بهترینها را برای شما گردآوری و تشریح کنیم. پس همراه ما باشید.

نکته اولی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: به صورت روزانه هم بخوانید هم گوش دهید.
اگر شما هم یک زبانآموز هستید که میخواهید در کنار یادگیری زبان انگلیسی، سرعتِ ان را نیز بیشتر کنید، باید به صورتِ روزانه هم مطالب مختلف به زبان انگلیسی را بخوانید و هم به پادکستهای مختلف و یا فایلهای مختلف صوتی به زبان انگلیسی گوش دهید. چرا؟ چون این دو مکمل یکدیگر هستند. شنیدن و خواندن دو تا از مهارتهای بسیار مهم هستند.
نوشتن و خواندن دوتا از فعالیتهایی هستند که مستقیما بر روی تقویتِ مهارتهای مختلف در زبان انگلیسی تاثیر میگذارند. زمانی که در فرآیند یادگیری زبان انگلیسی شما زیاد بخوانید و زیاد گوش دهید، هم دایرهواژگان شما قوی خواهد شد، هم اینکه گرامر شما تقویت خواهد شد و در کنار همهی اینها میزان درک شما از مطالب نیز بهتر خواهد شد.
حتی در صورتی که قصد شما تقویت مهارت گفتاری باشد، باز هم نیاز دارید که مهارت شنیداری و مهارت درکِ شما به خوبی تقویت شده باشد، چرا که بدونِ داشتن دایرهواژگانی قوی و در کنار آن شنیدار قوی، امکان ایجاد ارتباط با افراد مختلف را نخواهید داشت، چرا که وقتی شما نتوانید بفهمید مخاطب چه میگوید و یا نتوانید به درستی پاسخ دهید، قطعا به مشکل خواهید خورد.
حتی اگر هدف شما از یادگیری زبان انگلیسی صرفا یادگرفتن یک سری مکالمات روتین و عادیست، ما به شما قویا پیشنهاد میکنیم تا با دقت بسیار زباد هم گوش دهید، هم بخوانید، چرا که اصلا مهم نیست که هدف شما تقویت چه مهارتی میباشد، خواندن و گوش دادن دو رکن اصلی پیشرفت در فرآیند یادگیری زبان انگلیسی و یا هر زبان دیگر است.

نکته دومی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: انگلیسی را در هر زمان و مکانی که میتوانید بخوانید
در یادگیری زبان انگلیسی انجام چنین کاری بسیار موثر است. این کار فرآیند یادگیری زبان انگلیسی را برای شما آسانتر نیز خواهد کرد. شما کافیست کارهایی که در روز میخواهید انجام دهید، به جای این که آنها با توسل به زبان مادری خود انجام دهید، آنها را با زبان انگلیسی جایگزین کنید. به مثالهای پایین برای درک بهترِ موضوع دقت کنید.
- به جای اینکه سریالها و فیلمهای سینمایی را به صورتِ دوبله شده ببینید، سعید کنید آنها را با زبان اصلی تماشا کنید. تماشا کردن فیلم و سریال آن هم به زبان انگلیسی کمک بسیار زیادی به یادگیری زبان انگلیسی به صورت ناخودآگاه میکند. بسیاری از مهارتهای شما از این طریق به خوبی پیشرفت میکنند و تقویت خواهند شد.
- اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که علاقه زیادی به دیدن فیلم و سریال با زیر نویس هستید، پیشنهاد میکنیم به جای استفاده از زیرنویس فارسی، از زیرنویس انگلیسی استفاده کنید. استفاده از زیرنویس انگلیسی مهارت خواندن و در کنار آن گرامر شما را تقویت میکند. استفاده از زیرنویس کمکِ شایانی به یادگیری زبان انگلیسی میکند. از آن استفاده کنید.
- برخی افراد از جمله من به تماشای ویدئوهای کوتاه و یا استریمهای مختلف علاقه دارند. اگر جزء افرادی هستید که به چنین محتوایی علاقه دارید، به جای تماشای این نوع محتواها در آپارات و یا آپارات گیم، برای یادگیری زبان انگلیسی هم که شده از یوتیوب و توویچ تیوی استفاده کنید. سعی کنید محتوایِ انتخاب هم انگلیسی باشد نه زبان مادریتان.
- اگر اهل کتاب و کتابخوانی هستید شما ده/هیچ از دیگران جلو هستید. ممکن است بپرسید چرا؟ پاسخ این است که در فرآیند یادگیری زبان انگلیسی خواندن یکی از مهمترین رکنهای پیشرفت است. در صورتی که اهل کتاب و کتابخوانی هستید، پیشنهاد میکنیم که کتابهای موردعلاقهتان را به زبان انگلیسی بخوانید نه ترجمهی آنها را.
- در صورتی که از مطالعهی مطالبِ انلاین لذت میبرید و به انجمنها و بحثوگو در خصوص موضوعات مختلف لذت میبرید، به شما پیشنهاد میکنیم که از انجمنهایی مثل Reddit و یا وبسایتهای مشابه استفاده کنید. شرکت در بحثهای مختلف در این انجمنها به یادگیری زبان انگلیسی شما سرعت بیشتری میبخشد.
-
ایدهی کلی را متوجه شدید؟
هدف از بان موارد بالا این بود که به شما این ایده را بدهیم که اگر بخواهید میتوانید در هر زمان و مکانی و از هر طریقی که راحتتر هستید به یادگیری زبان انگلیسی ادامه دهید. تمرین کردن و استمرار داشتن در یادگیری زبان انگلیسی بسیار مهم هستند. بارها در مقالات و پستهای مختلف به این نکته اشاره کردهایم.

نکته سومی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: مهارت Speaking را زیاد تمرین و تقویت کنید
در نگاه اول این گزینه بسیار پیشپا افتاده میباشد، اما باید بگوییم بسیاری از زبانآموزان اصلا به این موضوع توجهی ندارند. بسیاری از زبانآموزان با اینکه در یادگیری زبان انگلیسی بسیار هوشمندانه پیشرفت میکنند و نتایج خوبی نیز دارند اما به دلیل اینکه مهارت Speaking را به خوبی و اصولی تمرین و تقویت نمیکنند، به مشکلات بسیار زیادی برخورد میکنند.
دانشجویان بسیار زیادی داشتهام که دهها کتابِ مختلف در طولِ فرآیند یادگیری زبان انگلیسی خوانده بودند و هزاران کلمه را میتوانستند برای شما معنی کنند و حتی متنهایی بنویسند که از نظرِ قالبِ نوشتاری بسیار خوب و در ردهی متونِ رسمی قرار داشتند، اما در تمام طول این مدت حتی دهانشان را باز نکردند و یک جمله نمیتوانستند بگویند.
این موضوع یک مشکل بسیار جدی در یادگیری زبان انگلیسی میباشد، چرا که بارها و بارها گفتهایم Speaking و روان صحبت کردن در زبان انگلیسی یک ” باید ” است، چرا که شما زبان انگلیسی را یاد میگیرید برای اینکه آن را صبحت کنید، نه از آن برای قشنگی استفاده کنید. پس تمرینِ این مهارت یکی از بایدهایِ بسیار مهم و غیرِ قابل چشمپوشی در یادگیری زبان انگلیسی میباشد.

نکته چهارمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: هدفگذاری و تعیین روتینِ یادگیری زبان انگلیسی
اگر یادگیری زبان انگلیسی برای شما هدف است، بدونِ تنظیم کردن روتینِ خود و تعیین یک برنامه برای یادگیری زبان انگلیسی قطعا با مشکلات بسیار زیادی روبرو خواهید شد و به مرور زمان دست از یادگیری نیز خواهید کشید. در صورتی که برای یادگیری زبان انگلیسی روتین نداشته باشید یک سری اتفاق برای شما رخ خواهند داد که ما مراحل آن را در پایین برای شما ذکر کردهایم.
- زمانی که شما برای یادگیری زبان انگلیسی روتین خاصی نداشته باشید هر از چند مدتی حس میکنید که باید مهارتهای مختلف خود در زبان انگلیسی را تقویت کنید، یک مدت به صورت محدود شروع به یادگیری زبان انگلیسی میکنید و سپس بعد از مدت کوتاهی مجددا فرآیند یادگیری زبان انگلیسی را به حال خودش رها میکنید.
- زمانی که شما فرآیند یادگیری زبان انگلیسی را به حال خودش رها میکنید کمکم روی انگیرهی یادگیری شما تاثیر خواهد گذاشت و به مرور باعث میشود که تلاشهای مجدد برای یادگیری مجددِ زبان انگلیسی کمتر شوند و فاصلهی بین تصمیمگیریها بیشتر و بیشتر شوند، تا جایی که یادگیری زبان انگلیسی جایش را به گشتوگذار در اینستاگرام و تلگرام میدهد.
- زمانی که شما در فرآیند یادگیری زبان انگلیسی به مرحلهای برسید که به جای یادگیری زبان انگلیسی تمام وقت خود را صرف گشتوگذار در فضای مجازی کنید، در واقع شروع فرآیند فراموشی شما خواهد بود، به این صورت که شما به مرور زمان تمامِ آنچه که برای یادگیری زبان انگلیسی خوانده بودید و مهارتهای محتلفی که در حوزه زبان انگلیسی کسب کرده بودید به مرور زمان همه را فراموش خواهید کرد.
- در نهایت پس از طی تمامی مراحل بالا وقتی احساس خطر کردید و یا دوستی را دیدید که از شما در زبان انگلیسی عقبتر بوده است و سطح پایینتری داشته است، اکنون بسیار بالاتر از شما قرار گرفته است، میخواهید که مجددا شروع کنید، اما متوجه خواهید شد که بسیاری از موارد را فراموش کردهاید و مجددا انگیزه میگیرید که مجددا شروع کنید، و دقیقا این زمانی است که قدمِ اول مجددا تکرار میشود.

این چرخهی باطل انقدر تکرار میشود تا شما به طور کامل از یادگیری زبان انگلیسی دست بکشید. در چنین شرایطی شما انگیزهی خود را از دست خواهید داد چرا که مجبور میشوید مطالبی را که قبلا خواندید و بلد شدید، مجددا بخوانید. اما اگر فردی هستید که برای یادگیری بسیار قاطع هستید و نیاز به ایده و راهنمایی دارید میتوانید برای شروع از ایدههای پایین استفاده کنید.
- سعی کنید روزانه بین 20 دقیقه تا نیم ساعت تمرین مهارت گفتاری را انجام دهید. تاکید ما بر انجام این کار در اول صبح میباشد. چرا اول صبح؟ به این دلیل در اول صبح خون بهتر به مغز میرسد و گیرایی ذهن به دلیل استراحتی که داشتهاید بیشتر است، و از آنجایی که مهارت Speaking یکی از مهارتهای بسیار مهم است،، در یادگیری این مهارت باید بسیار دقیق و جدی باشید
- زمانی که در حال انجامِ کارهای روزمره خود هستید به محتواهای صوتی یا در اصطلاح انگلیسی آن " پادکست " گوش کنید. پادکستها به شما کمک میکنند تا ذهن شما به کلمات و ساختارهای مختلف بیشتر آشنا شود، و در کنار آن نیز مهارت شنیداری شما که یکی از مهمترین مهارتهای زبان انگلیسی میباشد راه به خوبی تقویت خواهد کرد.
- بسیاری از ما یا شاغل هستیم، یا دانشجو و یا به هرحال وقتمان اجازه نمیدهد که در اول صبح بتوانیم به چیزهایی که به زبان انگلیسی ارتباط دارند بپردازیم، از این نظر مشکلی وجود ندارد چرا که برای همین موضوع نیز راهحل وجود دارد، راهحل آن این است که باید تلاش کنید در مسیر بین خانه تا محل کارتان مطالب و محتواهای انگلیسی بخوانید.
-
حرف حساب
تمرینها و تمامی نکاتی که گفته میشوند همگی مواردی هستند که حداقل برای زبانآموزان مختلف نتیجه خوبی داشتهاند، اما باید بگوییم که از آنجایی که نحوه یادگیری افراد با یکدیگر متفاوت هستند، ممکن است شما با این روشها و تمرینها نتوانید ارتباط بگیرید. اما به طورکلی این موارد برای همه قابل هضم هستند.

نکته پنجمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: به مغزتان اجازه دهید زبان انگلیسی را یاد بگیرد
بسیاری از زبانآموزان زمانی که حرف از یادگیری زبان انگلیسی میشود، اولین چیزی که در ذهنشان شکل میگیرید این است که باید کتابهای خستهکننده بخوانند و بسیاری از قوانین گرامری را نیز حفظ کنند. در صورتی که این حقیقت ندارد و در صورتی که بخواهید زبان انگلیسی را از راه درست یاد بگیرید، نیازی نیست که این مسیر خستهکننده را طی کنید.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد، ممکن است روشهایی که برای دیگران کاربردی بودهاند برای شما نباشند، چرا که اصولا روشِ یادگیری هر فردی متفاوت است، اما شما باید به ذهنتان اجازه بدهید که یادگیری را انجام بدهد، نه اینکه به ذهنتان فشار بیاورید و چیزی را به آن وارد کنید که برای ان آماده نیست. مثلِ یادگیری زبان مادری، یادگیری زبان انگلیسی هم میتواند به همین صورت باشد.
برای اینکه زبان انگلیسی را به صورت کاملا علمی و عملی یادبگیرید باید خودتان را در معرض یادگیری این زبان قرار دهید، به این صورت که شما حتما باید به مغزتان این سیگنال را بدهید تا ذهنتان را همیشه برای دریافت مفاهیم و موضوعات جدید آن هم به زبان انگلیسی آماده کند. ممکن است بپرسید که چطور میشود همچین کاری کرد؟ پاسخ را در موارد زیر برای شما توضیح دادهایم.
- اولین آیتمی که میتوانید به واسطهی آن خودتان را در معرضِ دریافت مفاهیم جدید آن هم به زبان انگلیسی قرار دهید خواندنِ رمانهای مختلف و جذاب به زبان انگلیسی است. دقت کنید، زمانی که شما میخواهید رمانی را برای خواندن انتخاب کنید، باید به موضوع آن توجه کنید، چرا که هرچقدر علاقهی شما به آن موضوع بیشتر باشد، یادگیری شما بسیار سریعتر خواهد بود.
- با یک جستوجوی ساده میتوانید پادکستهایی را پیدا کنید که در واقع مجموعه داستان هستند. شما با گوش دادن به مجموعه داستانهای صوتی و هیجان انگیز نه تنها به راحتی زبان انگلیسی را یاد گرفتهاید بلکه در کنار یادگیری آن مهارتهای مختلف شما در زبان انگلیسی نیز تقویت میشوند، و در کنار همهی اینها نکات پندآموز بسیار زیادی را نیز یاد خواهید گرفت.
- در صورتی که در فضای مجازی فعالیت دارید و به افراد Native دسترسی دارید، و یا دوستانی دارید که به خوبی به زبان انگلیسی مسلط هستند، میتوانید به منظور یادگیری بهتر زبان انگلیسی با دوستان خود در مورد موضوعات مختلف، مکالمات مختلفی داشته باشید. هرچه تعداد این مکالمات بیشتر باشند، پیشرفت شما بیشتر خواهد بود.
- تلاش کنید تا تمرین کردن مهارت گفتاری | Speaking Skill را تمرین کنید آن هم به تنهایی. اگر شما بتوانید به خودتان دیکته کنید که مهارت گفتاری خود را به درستی و با تمرینهای پیوسته تقویت کنید، این قول را به شما خواهیم داد که این مهارت شما به مراتب از افرادی که کلاس رفتهاند پیشرفت چشمگیرتری خواهد داشت.
- همانطور که قبلا هم اشاره کردیم شرکت شما در انجمنهای بحث و گفتوگو به زبان انگلیسی به شما در یادگیری این زبان کمک بسیار زیادی میند. دقت داشته باشید که بسیاری از قواعدی که در کتابها نوشته شدهاند در دنیای واقعی استفاده ندارند، درست مثل زبان فارسی که در بسیاری از موارد چیزی که ما در کتاب مینویسم ابدا در گفتوگوهای روزمره استفاده نمیکنیم.
تمرینهای بالا و نکاتی را که برای شما عنوان کردیم را میتوانید تا زمانی که یادگیری زبان انگلیسی برای شما خستهکننده نشده است ادامه دهید. در واقع تا زمانی که سعی کنید گرامر زبان انگلیسی را به صورت تجربی و در عمل یاد بگیرید، یادگیری زبان انگلیسی برای شما سخت نخواهد بود و چه بسا شیرین هم خواهد بود.
اگر شما بتوانید زبان انگلیسی را از این طریق یاد بگیرید در مدت زمان کوتاهی میتوانید هم انگلیسی صحبت کنید و هم انگلیسی بنویسید. البته این نکته را نیز میگوییم که ممکن است در این روش شما هم اشتباه بنویسید و هم اشتباه صحبت کنید که اصلا جای نگرانی نیست چرا که چیزی که در درجهی اول مهم است این است که کلمات از دهان شما بیرون بیایند.

-
اطلاعیه
بررسی علمی موارد گفته در بالا را که قرار است در مطلب پایین به آن بپردازیم طولانی بوده و اگر برای شما جذابیتی ندارد که بدانید علت و منطق علمی موجود در خصوص روشهای ارائه شده چیست، میتوانید این قسمت را رد کنید و به سرفصل بعدی بروید و نکته ششم را بخوانید.
آیا یادگیری از این روش منطقی و علمی میباشد؟
در شروع توضیح باید بگوییم که اولین سوالی که خیلیها آن را میپرسند این است که آیا ممکن است که زبان انگلیسی را یاد گرفت اما گرامر نخواند؟ پاسخ به این سوال بله است. بله میشود زبان انگلیسی را حتی بدون مطالعه کتب گرامری یاد گرفت، مگر شما زبان مادری خود را چگونه یاد گرفتید؟ آیا کتابی خواندید؟ آیا گرامر خواندید؟ پرسیدن این سوالات از خودتان میتواند بخشی از جواب باشد.
در سال 2011 یک محقق به نام Daniel Kahneman یک کتاب نوشت به نامِ ” Thinking, Fast and Slow ” که بعدها این کتاب فروش بسیار زیادی کسب کرد و توانست جوایز زیادی را نیز به خود اختصاص دهد. این محقق در این کتاب عنوان کرد که ” فکر کردن ” و ” یاد گرفتن ” هر دو به وسیلهی دو سیستم جداگانه کنترل میشوند.
- سیستم شماره یک
- سیستم شماره دو
- اولین فرآیندی که توسط مغز شما انجام میشود این است که مغز شما تشخیص میدهد که این وسیله یا شیء با شیء کناری آن فاصله دارید، یعنی مغز شما در درجهی اول موقعیت را تشیص میدهد. برای بسیاری از چیزهایی که میخواهیم بگوییم اولین چیزی که نیاز داریم این است که ذهن ما محیط و موضوع را تشخیص بدهد.
- دومین قدمی که مغز شما بر میدارد شناسایی شیء، فرد و یا صورتی است که میبیند. زمانی که شما به صورت دوستتان نگاه میکنید بدون آنکه بخواهید فکر کنید آن فرد کیست به صورت کاملا خودکار نامِ او را صدا میزنید. به عنوان مثال وقتی شما دوست صمیمی خودتان را میبینید دیگر با خود نمیگویید این کیست؟ مستقیما اسم او را صدا میزنید
- در نهایت کلماتی که در ذهنتان هستند را بدون فکر کردن به زبان میاورید. در واقع شما برای شروع مکامله با دوستتان در زبان مادری فکر نمیکنید که چه کلماتی را استفاده کنید، صرفا به صورت کاملا خودکار در خصوص موضوعی که از قبل میدانید و یا میخواهید در خصوص آن با دوستتان صحبت کنید، بدون فکر کردن شروع به صحبت کردن میکنید.
در سیستم یک تمامی موارد بالا همانطور که قبلتر هم اشاره شد به صورت کاملا خودکار انجام میشود، حال اینکه در سیستم شماره دو چنین اتفاقی نخواهد افتاد و بیان بسیاری از موارد نیازمند فکر کردن و زحمت کشیدن است. همین موضوع باعث میشود که سیستم شماره یک بهتر باشد. برای درک بهترِ سیستم شماره دو به موارد پایین دقت کنید.
- در سیستم شماره دو مغز شما باید مساله را حل کند. به عنوان مثال 34 ضربدر 105 چیزی نیست که شما بتوانید بدون فکر کردن به آن به پاسخ برسید، حتما باید در مغزتان فرآیند حل مساله را انجام دهید و عمل ضرب را به طور کامل انجام دهید و سپس پاسخ را به مخاطب خود بگوئید.
- در سیستم شماره دو که شما وابسته به فکر کردن هستید و بدون فکر کردن نمیتوانید چیزی را عنوان کنید بیشترِ تمرکز شما بر روی فکر کردن است تا اینکه بخواهید عمل کنید، به عنوان مثال اگر کسی از شما بپرسد که اسم چند فیلم سینمایی که اخیرا تماشا کردهاید را بگو، به احتمال خیلی زیاد باید همانند مثال اول کمی فکر کنید و سپس پاسخ دهید.
- همین موضوع در خصوص توضیح یک ساختار گرامری به دیگران نیست صادق است، بعنی اگر شما زبانآموز باشید و بخواهید یک دستور گرامری را به دوستتان توضیح دهید تمامی موارد بالا رخ خواهند داد، حال این اتفاق در سیستم شماره یک رخ نخواهد داد، چرا که شما برای بیان بسیاری از مطالب فکر نمیکنید و به صورت خودکار به زبان جاری میشوند.
پس با توجه به سیستم شماره یک و سیستم شماره دو، شما میتوانید زبان انگلیسی را به دو روش یاد بگیرید، یا باید از طریق سیستم شماره یک باشد، یعنی به صورت خودکار و کاملا به صورت فعال، مثل زبان مادری، یا از طریق سیستم شماره دو، که نیازمند فکر کردن و تحلیل و بررسی قواعد مختلف و حل مساله میباشد.

یادگیری از طریق سیستم شماره یک چگونه است؟
سیستم شماره یک به گونهای طراحی شده است که بیشتری شباهت را به نحوهی یادگیری زبان مادری شما دارد، ممکن است دقیقا به همان صورت نباشد، اما زمانی که مسیر آن را طی میکنید میبینید زبان مادری خود را نیز تقریبا به همین سبک یاد گرفتهاید. در پایین ما به چند نمونه اشاره کردهایم، ابتدا آنها را بخوانید سپس توضیحات بیشتری را خواهیم نوشت.
- در کارهایِ روزانهای که داریم گاها ما به دنبال نحوهی انجام یک کاری یا ساختن چیزی و یا حتی پختن چیزی در گوگل جستوجو میکنیم. اصطلاحا به این محتواها، محتواهای How To گقته میشوند،. در سیستم شماره یک پیشنهاد میشود که شما این محتواها را در زبان انگلیسی بخوانید نه در زبان مادری خود.
- در کنار بسیاری از فعالیتهای روزانه ما درگیر گوش دادن به فایلهای صوتیِ مختلفی هستیم. معمولا وقتی از مسیر خانه به سمت محل کار میرویم، رادیو ماشین روشن است و ما به صحبتهای دیگران گوش میدهید، در سیستم شماره یک پیشنهاد این است که از پادکستهای انگلیسی استفاده کنید.
- در ادامهی کارهای روتینی که انجام میدهیم، تماشای تلویزیون و یا برنامههای اینترنتی، و یا سریالهای محتلف در زندگی ما جایگاه ویژهای دارند. ما روزانه حداقل چند ساعتی این برنامههای را تماشا میکنیم، حال در سیستم یادگیری شماره یک شما همانند زبان مادری خود به تماشای این برنامهها بپردازید، با این تفاوت که باید سعی کنید این محتواها انگلیسی باشند.
- در سیستم یادگیری شماره یک، شما میتوانید همانند فردی که در زبان مادری خود روزانه به موسیقیهای محتلف گوش میدهد، شما نیز گوش دهید، اما این موسیقیها باید به زبان انگلیسی باشند. اگرچه متنِ آهنگ اندکی با متونِ انگلیسی متفاوتتر است، اما باید بگوییم که گوش دادن به موسیقی مهارت شنیداری شما را تقویت میکند.
در تمامی مواردی که در بالا ذکر شد، باید بگوییم که هدف این بود تا یک مفهوم را به شما بگوییم، آن هم این است که در سیستم شماره یک شما به خودتان این اجازه را میدهید که مغزتان برای شما زبان را یاد بگیرید. به دنبال تفسیر معنی چیزی نباشید، همانگونه که زبان مادری خود را یاد گرفتید، اجازه دهید که مغز شما زبان انگلیسی را نیز برای شما یاد بگیرید.
همهی ما به خوبی میدانیم که زمانی که کودک بودیم هیچ کتابِ گرامر و یا آموزش زبان فارسی دستمان نگرفتهایم، اما امروزه به خوبی هم میخوانیم، هم مینویسیم و هم صحبت میکنیم، حتی اگر سواد هم نداشته باشیم، باز هم میتوانیم زبان فارسی را به خوبی و روان صحبت کنیم. این به این دلیل است که ما اجازه دادهایم مغزمان زبان فارسی را خودش یاد بگیرید.
زمانی که شما تلاش کنید زبانی را از طریقِ سیستم شماره یک یاد بگیرید، به چیزی دست خواهید یافت که اصطلاحا به آن ” Implicit Knowledge ” گفته میشود. آگاهی درونی چیزی میباشد که مغز خودش به تنهایی بدون اینکه بخواهد کار خاصی کند، در پسزمینه به صورت کاملا خودکار کسب میکند و در مواقع نیاز به شما آن را تحویل میدهد.
به عنوان مثال، وقتی شما هر روز از جلوی تابلوی ورود ممنوع عبور کنید، در روزهای اول شما نمیدانید که این چیست، اما وقتی نگاه میکنید و میبینید در آن خیابانی که این تابلو وجود دارد کسی را راه نمیدهند، بدون اینکه کتاب راهنمایی رانندگی را باز کنید، بعد از مدتی متوجه میشوید که این تابلو، در واقع تابلوی ورود ممنوع است.
شما برای استفاده از این دادهها و اطلاعاتی که از این طریق در ذهنتان ایجاد شدهاند نیاز به ” فکر ” کردن ندارید، چرا که تمامی این اطلاعات به صورت کاملا خودکار به زبان شما جاری میشوند، درست مثل زمانی که فارسی صحبت میکنید، کاملا بدون زحمت و سریع. جملاتی با گرامر درست و بدون مشکل، که اگر میخواهید خوب صحبت کنید باید سیستم شماره یک را انتخاب کنید.

یادگیری از طریق سیستم شماره دو چگونه است؟
در یادگیری از طریق سیستم شماره دو نکاتی وجود دارند که آنها را برای شما در پایین توضیح خواهیم داد تا همانند سیستم یادگیری شماره یک به همراه مثال متوجه شوید این دو سیستم یادگیری چه تفاوتهایی با هم دارند و چرا تاکید میکنیم که اگر زبان انگلیسی را از طریق سیستم شماره یک یاد بگیرید بسیار بهتر و ماندگارتر است.
- در سیستم شماره دو یادگیری به این شکل است که شما کتاب یا مطلبی را میخوانید که " حال کامل استمراری " را برای شما توضیح میدهد. زمانی که شما این مقاله را میخوانید ممکن است در نهایت کاربر و قاعدهی مربوط به " حال کامل استمراری " را نیز یاد بگیرید ممکن است حتی یاد نگیرید. پس در سیستم یادگیری شماره دو قطعیتی وجود ندارد.
- امروز در فضای مجازی میبینیم که ویدئوهای بسیار کوتاهی در حال دست به دست شدن هستند که در آن میگویند: چگونه say, tell, talk را استفاده کنیم. به عبارتی دار حال گفتن نکتهای هستند که ممکن است هیچگاه کاربرد آن را متوجه نشویم. مثل این است که یک نقطه در آقیانوس را به شما نشان دهیم بدون آن که بگوییم اینجا کجاست
- در ادامهی کارهای روتینی که انجام میدهیم، تماشای تلویزیون و یا برنامههای اینترنتی، و یا سریالهای مختلف در زندگی ما جایگاه ویژهای دارند. ما روزانه حداقل چند ساعتی این برنامههای را تماشا میکنیم، حال در سیستم یادگیری شماره یک شما همانند زبان مادری خود به تماشای این برنامهها بپردازید، با این تفاوت که باید سعی کنید این محتواها انگلیسی باشند.
- در سیستم یادگیری شماره دو معمولا زبانآموزان در کلاسهای آموزشی شرکت میکنند و معمولا در کلاس منتظر هستند تا معلم موضوعی را توضیح دهد. به عنوان مثال معلم شما در حال صحبت کردن در مورد " حال ساده " است، گوش دادن به این موضوع مهارت شنیداری شما را تقویت نخواهد کرد، شما به راحتی میتوانید تفاوت سیستم شماره دو با یک را اینجا متوجه شوید.
بیشتر زبانآموزان برای یادگیری زبان انگلیسی سیستم یادگیری شماره دو را انتخاب میکنند، چرا که اکثر افراد سعی میکنند برای یادگیری زبان انگلیسی وارد کلاسهای آموزشی بشوند و زمانی که وارد این کلاسها میشوند، معمولا به دلیل اینکه روشِ آموزشی اکثر آموزشگاهها نزدیک به هم میباشد، زبانآموزان ” Explicit Knowledge ” کسب میکنند.
زمانی که شما به عنوان یک زبانآموز، زبان انگلیسی را از این طریق یاد بگیرید، شما اطلاعاتی که از این زبان دارید به صورت ” Non-automate ” هستند، یعنی این اطلاعات خودکار نیستند و برای استفاده از آنها باید فکر کنید، در صورتی که زمان مادری شما اینگونه کار نمیکند و شما زمانی که به زبان مادری خود حرف میزنید، جملات شما به صورت کاملا خودکار بیان میشوند.
این روش، یعنی سیستم یادگیری شماره دو، در زمانی کارآمد است که شما بخواهید متنی را به انگلیسی بنویسید چرا که شما زمان برای فکر کردن دارید و اگر دقت کنید کسانی که از طریق سیستم شماره دو زبان انگلیسی را یاد میگیرند، معمولا نوشتار قوی دارند و خوب مینویسند، اما در زمانی که میخواهند صحبت کنند، حرف زدن آنها یا آهسته است یا مشکلات زیادی دارد.
دقیقا به همین دلیل میبینید که زباناموزانی که سالیان سال است که کلاسهای مختلفی را برای یادگیری زبان انگلیسی شرکت کردهاند، هنوز در صبحت کردن و مهارت گفتاریشان بسیار بد هستند. شما زمانی برای فکر کردن ندارید وقتی میخواهید پاسخ کسی را در مکالمههای دو طرفه بدهید، شما وقت ندارید که فکر کنید الان باید ” say ” استفاده کنید یا ” talk “.
-
مخلص کلام
زبان انگلیسی را شبیه به همه یاد نگیرید. وقتی میگوییم شبیه بقیه یاد نگیرید، یعنی مثل بفیه کتاب گرامر دستتان نگیرید و کتاب را بخوانید و نهایت بعد از چند سال ببینید که فقط یک سری قواعد بلد هستید که ممکن است به کارتان نبایند. سعی کنید اجازه بدهید مطابق با روش یادگیری شماره یک، مغز شما برای شما زبان انگلیسی را یاد بگیرد.

نکته ششمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: وقت و انرژی خود را وقفِ یادگیری قواعد گرامر و دستور زبانی نکنید
بسیاری از زبانآموزان دوست دارند که کتابهای اموزش گرامر را بخوانند، این که این کتابها را بخوانید اصلا مشکلی ندارد، اما اینکه این کتابها را بیش از حد بخوانید مشکل است. بسیاری از زبانآموزان کتب گرامری را ساعتهای بیشماری مطالعه میکنند و سوالاتِ مختلفی در حوزهی گرامر زبان انگلیسی نیز میپرسند.
اگر شما هم یکی از این دانشآموزان و یا زبانآموزان هستید، مراقب باشید، چرا که این کار میتواند صدماتِ جبران ناپذیری به شما بزند. زمانی که شما در حالِ خواندنِ قواعد گرامری هستید، چه به واسطه کتاب خواندن چه به واسطه دیدن کلیپهای آموزشی، در درجهی اول شما آن دستورِ گرامری را یاد خواهید گرفت و تا اینجای کار مشکل خاصی وجود ندارد.
به موجبی که شما به خواندن ادامه دهید، به استثناها و موارد شرطیِ آن دستور گرامری برخورد خواهید کرد، در کنار تمامیِ این موارد کاربر آن دستور و ساختار در زبان محاوهای ممکن است متفاوت باشد. حال در نظر بگیرید که شما بخواهید در پروسه یادگیری زبان انگلیسی هر روز و هر ساعت با این موارد رویرو شوید.
زمانی که شما با موارد این چنینی آنهم به صورت زیاد روبرو شوید، به مرور زمان مغز شما خسته خواهد شد و قطعا مطالب جدید را پس خواهد زد. زمانی که مغز شما مطالب جدید را پس بزند، یا شما دلسرد خواهید شد، یا اگر دلسرد نشوید در امر یادگیری زبان انگلیسی گیج خواهید شد. برای فهمِ بهترِ موضوع به استفادههای مختلفِ ” حال کامل استمراری ” دقت کنید.
- از حال کامل استمراری | Present Perfect Continuous میتوانیم زمانی استفاده کنیم که میخواهیم در خصوص فعالیتی صحبت کنیم که در حال حاضر که در حال صحبت کردن هستیم در حال وقوع باشد. به عنوان مثال " I'm looking for my son " که نشان میدهد در زمانی که در حال صحبت کردن هستید، در همان زمان در حال گستن به دنبال پسرتان هستید.
- از حال کامل استمراری | Present Perfect Continuous میتوان برای فعالیتها و کارهایی استفاده کرد که در گذشته شروع شدهاند و هنوز هم ادامه دارند، یا به عباری برای Unfinished Actions میتوانید از حال کامل استمراری استفاده کنید. برای مثال " دارم کتاب سینوهه رو میخونم " ممکن است در زمانی که این جمله را میگویید کتاب در دستان شما نباشد
- برای بیان کارهایی که در آینده قرار است در آینده انجام شوند نیز از حال کامل استمراری استفاده میشود. به عنوان مثال " We're playing football on friday " که خبر از کاری میدهد که در روز جمعه رخ خواهد داد اما در ساختار حال کامل استمراری نوشته شده است که کاملا درست است
- حال کامل استمراری زمانی گیجکنندهتر خواهد شد که متوجه میشوید به همراه هر فعلی شما نمیتوانید از " ing " استفاده کنید. افعالی مثل hate, like, assume و افعال بسیار زیادی که لیست طولانی دارند نمیتوانند " ing " داشته باشند و ساختار حال کامل استمراری این افعال فرق میکند. شما نمیتوانید بگویید " I'm wanting to eat "
استثناها و موارد خاصِ مربوط به حالِ کاملِ استمراری به اینجا ختم نمیشوند و هرچه شما بیشتر در مورد این زمان بخوانید با موارد گیجکننده بیشتری روبرو خواهید شد. هرچه بیشتر گرامر بخوانید قطعا بیشتر گیج خواهید شد چرا که هرچه بیشتر میخوانید، مطالب جدیدتری را خواهید یافت که باید یاد بگیرید. در چنین مسیری شما هیچ وقت صحبت کردن یاد نخواهید گرفت.
لُپ کلام این است که گرامر خواندن آنهم به تنهایی مسیری نیست که شما بخواهید از طریق آن یادگیری زبان انگلیسی خود را به مقصد برسانید و از آن نتیجه بگیرید. ممکن است سوال بپرسید اگر گرامر زبان انگلیسی انقدر سخت و پیچیده است پس چطور افرادی که زبان مادری انها انگلیسی میباشد این قواعد و ساختارها و زمانها برایشان گیجکننده نیستند؟
پاسخ بسیار ساده است!!! به همان دلیلی که شما زمانِ صحبت کردن به زبان مادری خود ( فارسی ) در استفاده از ساختارهای مختلف در زبان فارسی گیج نمیشویم. چه بسا زمانها و صرف و نحوها در زبان فارسی بسیار سختتر از زبان انگلیسی میباشند، اما با این حال ما هنگام صحبت کردن هیچکدام از این موارد را قاطی نمیکنیم و جملهبندی ما از انسجام خوبی برخوردار است.
شما زبان مادری خود را به خاطر اینکه در محیط بودهاید یاد گرفتهاید بدونِ اینکه بخواهید گرامر زبان فارسی را بخوانید. درست است که شما نمیتوانید در محیطهای انگلیسی زبان باشید، اما حداقل میتوانید این محیط را در اطراف خود ایجاد کنید و خود را در معرض شنیدن، خواندن، صحبتکردن و نوشتن به زبان انگلیسی قرار دهید.
مغز شما بسیار قدرتمند است و میتواند زبانِ جدید را بدونِ اینکه گرامر آن را یاد بگیرید، را یاد بگیرد. اما دقت داشته باشید که اینها همه برای یادگیری بیسیکهای یک زبان هستند. درست مثل زبان فارسی. ما زبان فارسی را تا یک جایی به صورت تجربی یاد گرفتیم، اما از یک نقطهای به بعد مجبور به خواندن دروس فارسی و ادبیات فارسی در مدرسه شدیم چون برای بهتر شدن نیاز است.
-
تجربه نوشتِ نویسنده
من هم مثل شمایی که در حال خواندن این مطلب هستید، سالهای مختلف و زیادی را در مدرسه و دبیرستان و دانشگاه کتبِ گرامری مختلفی را خواندهام، ولی صادقانه میگویم که اگر شغل من ایجاب نمیکرد، من هم الان مثل شما خیلی از این قواعد را یا بلد نبودم یا فراموشم شده بودند. تازه مهارت Speaking هم خوب نبود. روش یادگیری خیلی مهم است.

نکته هفتمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: مطالبی را بخوانید که ارتباطی با گرامر زبان انگلیسی ندارند
متاسفانه با وجود تمام مواردی که در بالاتر در خصوص مشکلاتِ عدیدهای که با گرامر خواندن گریبانگیر شما خواهد شد، هنوز هستند افرادی که به روشِ خود ادامه میدهند و روزانه به میزان زیادی وقت خود را صرف خواندنِ گرامر زبان انگلیسی میکنند و دقیقا زمانی که مرورگر خود را باز میکنند و یا در یوتیوب هستند چیزهایی را جستوجو میکنند که نیاز ندارند. برخی از این موارد اینها هستند:
- چگونه از Also, Too و As well استفاده کنیم؟
- چه زمانی از Each , Every, Whole, Entire, All استفاده کنیم؟
- 20 اصطلاح و جمله انگلیسی که درونشون All وجود دارد
- تفاوت بین Only و Just چیست؟
- حروف اضافه رفتاری To, On, About در زبان انگلیسی یعنی چه؟
- چگونه turn on, turn off, turn up, turn down را در جملاتمان به کار ببریم؟
همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم این نوع یادگیریها Explicit هستند و دادههایی که دریافت میکنید عملا قابل استفاده نیستند. ما قویا به شما پیشنهاد میکنیم که اگر به دنبال یادگیری زبان انگلیسی هستید، سعی کنید مساوات را رعایت کنید و بیشتر محتواهای با زبان انگلیسی ببینید و گوش بدهید تا بخواهید تمامِ وقتِ خود را صرف خواندن گرامر زبان انگلیسی کنید.
-
نیاز به راهنمایی دارید؟
ممکن است بپرسید که چه محتواهایی را پیشنهاد میدهید که آنها را بخوانیم؟ این که چه محتوایی را بخوانید بستگی به نوعِ علاقهی شما دارد، یکی مطالب ورزشی دوست دارد، یکی موسیقی و سلامت پوست. فرق نمیکند که چه موضوعی را میخوانید مهم این است که موضوعی که در حال خواندن آن هستید را دوست داشته باشید. در صورت تمایل موضوع موردعلاقهتان را در بخش نظرات بنویسید تا شما را راهنمایی کنم.

نکته هشتمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: یک زمانِ خاص را انحصارا برای تقویتِ مهارتهای مختلفِ در زبان انگلیسی در نظر بگیرید
این نکته تقریبا نیاز به توضیحات طولانی ندارد چرا که پُر واضح است که ما از شما چه چیزی را درخواست کردهایم. شما به عنوان یک زبانآموز برای یادگیری زبان انگلیسی باید زمان بگذارید، اما از همه مهمتر صرفِ زمانِ مناسب و انحصاری برایِ تقویتِ مهارتهای مختلف در زبان انگلیسی میباشد. بدونِ تقویتِ مهارتها، یادگیری زبان انگلیسی معنایی ندارد.
اگر شما زبانآموزی هستید که از راه و روش صحیح برای یادگیری استفاده میکنید ولی نتیجه مطلوب نمیگیرید، به این دلیل است که زمان کافی برای یادگیری صرف نمیکنید. باید از خودتان سوال بپرسید که آیا این زمانی که برای یادگیری زبان انگلیسی صرف کردهام کافی بوده است یا خیر؟ اگر بوده است آیا موثر بوده است یا خیر؟
اگر پاسخ سوالاتِ بالا هر دو بله هستند پس باید به دنبال منبع مشکل در زمانهای انحصاری باشید، به این معنا که بسنجید و ببینید که چه میزان زمان صرف تقویت مهارتِ شنیداری، نوشتاری، گفتاری و نوشتاری کردهاید. در صورتی که به این نتیجه رسیدید، که برای این مهارتها به اندازه کافی وقت نگذاشتهاید، باید تلاش کنید تا زمانی را منحصرا برای این تقویت این مهارتها اختصاص دهید.

نکته نُهُمی که به شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند: چیزهایی که وقتِ شما را هدر میدهند را حذف کنید یا کم کنید
مورد آخری جنبه نصیحت دارد، اما قصد نداریم که در زندگی شخصی شما دخالت کنیم. امروزه افراد زیادی را میبینیم که ساعتهای بیشماری را صرف چیزهایی میکنند که برایِ آنها هیچگونه دستاوردی ندارند و صرفا ما و شما را به سمتِ مصرفگرا بودن سوق میدهند. بسیاری از ما حتی به این موارد هیچ توجهی نداریم. مواردی مثل:
- بازیهای آنلاین، چه روی گوشیهای هوشمند چه کامپیوتر و کنسول
- چک کردن اینستاگرام و توئیتر و بقیهی شبکههای اجتماعی
- نگاه کردن به اخبار از طریق تلویزیون
- دنبال کردنِ دعواهای سیاسی بین رقبای انتخاباتی و احزاب که عمیقا هیچ دستاوردی برای ما ندارند
- وبگردیهای کاملا بیهدف و خواندن مطالبی که دانستن و ندانستن آنها هیچ سودی برای ما ندارند
- و موارد بسیاری از این دست
اگر شما هم یکی از این افراد هستید، بهتر است که برای خودتان هم که شده مقداری از زمانی را که صرف این کارها میکنید را به تقویت مهارتهای خود بپردازید. نیاز نیست تمامِ سرگرمیهای خود را حذف کنید چرا که ما مخالف خوشگذرانی و … نیستیم، اما اگر فقط 50 درصد زمانی را که صرف این شبکهها و برنامهها میکنید را بتوانید برای تقویت مهارتها صرف کنید، قطعا نتیجه خوبی خواهید گرفت.
سخن پایانی
بسیار ممنون هستیم که وقتگذاشتید و این مطلب را تا انتها خواندید. یادگیری زبان انگلیسی سخت نیست، اما اگر از راه درست آن را یاد نگیرید، هم سخت خواهد بود و هم فرسایشی. ما در وبسایتمان یک مطلب در مورد این که “ چرا یادگیری زبان انگلیسی سخت است” نوشتهایم و راهکارهایی را نیز ارائه دادهایم که در صورت تمایل میتوانید آن را نیز بخوانید. منتظر نظراتتان هستیم.